Resepi Kuih Talam Ubi Kayu Sukatan Cawan | Kuih favorite orang dulu-dulu ni memang cukup sedap untuk dimakan waktu minum petang dengan teh o atau kopi o. Kalau dulu ubi kayu ni memang sangat murah tapi sekarang ni 1 kilo pun dah berharga RM6 kot. Tapi bila teringin nak makan tu, beli jer la barang 2 -3 batang untuk buat kuih talam dan selebihnya buat peknga.
Banyak juga khasiat pokok ubi kayu ni dari ubi hingga ke daun yang sering dibuat masak lemak cili api dengan daging atau dibuat rendang pucuk ubi kayu atau kalau kurang kerajinan, rebus jer daun tu untuk dicicah dengan sambal belacan kan.
Bahan-bahan (lapisan bawah)
2 cawan ubi kayu
kanji ubi kayu (hasil dari mendapan)
1 cawan gula melaka*
1/2 cawan gula kastor halus*
1/2 cawan santan pekat*
1/4 sudu kecil garam*
3 helai daun pandan*
Bahan lapisan atas
2 1/2 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras (rujuk video utk tips)
1/2 cawan tepung gandum
1sudu besar tepung ubi kayu
1 sudu kecil garam
Cara Penyediaan
- Ubi kayu dibuang kulit, dibersihkan dan diparut dan diperah airnya. Asingkan air untuk kegunaan kemudian
- Lapisan atas - satukan bahan-bahan yang bertanda * and dimasak atas api sederhana hingga gula larut. Tapiskan dan campurkan dengan ubi kayu dan kanji ubi kayu, gaul sebati dan masukkan dalam loyang dan kukus lapisan bawah selama 30 minit
- Lapisan atas : masukkan dalam periuk kesemua bahan dengan api perlahan hingga naik wap dan tutup api. Tuang atas adunan lapisan bawah dan kukus selama 30 minitu. Siap
- Tunggu sejuk dan boleh dipotong untuk dimakan.
Nota : pastikan lapik penutup pengukus dengan tuala supaya wap tidak menitik pada kuih.
Baca juga :
0 Ulasan