Ikan Sembilang Dengan Rebung Kuning Masak Gulai Utara | DH kalau nampak ikan sembilang dijual kat pasar memang tak senang duduk kalau tak beli dan semestinya kalau ikan sembilang akan digulai dengan rebung kuning. Kalau tak de rebung, boleh jer dengan tomato.
Kalau gulai ikan ni memang tak pekat dan agak cair tapi kena pastikan kemasaman tu sepertimana yang umi fahami dan masin tu kenalah ada. Paling penting waktu menyiang ikan sembilang ni (tugas DH) kena pastikan buang insang dan duri kat atas badan dan kemudian di basuh dengan tepung dan limau.
Ikan Sembilang Dengan Rebung Kuning Masak Gulai Utara |
Bahan-bahan:
2 ekor ikan sembilang, disiang, dikerat 4 (ikut kesukaan)
3 sudu rempah kari ikan Mak Siti
Rebung kuning
2 tangkai daun kari
1 camca teh halba campur
garam secukup rasa
1 cawan santan
½ cawan air
1 cawan jus asam jawa
Bahan ditumbuk
4 ulas bawang merah
2 ulas bawah putih
½ inci halia
Cara Penyediaan :
- Rempah dicampur dengan air (dalam ¼ cawan) dengan diletakan sedikit bawang yang ditumbuk dan dikacau hingga sebati. Pastikan pes tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
- Panaskan minyak didalam periuk. Tumis halba hingga naik bau dan masukkan bahan yang ditumbuk, tumis hingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan rempah dan dikacau selalu untuk pastikan rempah tidak melekat dan hangit, kemudian letakkan daun kari dan kacau.
- Bila nampak pecah minyak, masukkan rebung serta air asam jawa. Masak hingga nampak rebung nampak sebati dengan rempah. Tambah air jika nampak agak kering.
- Bila rempah nampak pecah minyak, masukkan santan dan kacau supaya sebati
- Bila kuah hampir mendidih, masukkan ikan sembilang. Ikan tak boleh dimasuk terlalu awal bimbang sebab isinya akan terlalu lembik atau hancur.
- Tutup api bila kuah mengelegak dan perasakan dengan garam secukupnya.
0 Ulasan