Resipi Petola Tumis Air Sedap Dan Mudah DiMasak

 


Bahan-bahan

1 batang petola, dibuang kulit keras

segengam ikan bilis

1 biji telur

sedikit suhun

2 tangkai cili kering, ipotong

2 ulas bawang kecil, dihiris

1 ulas bawang putih, diketuk

1 mangkuk air

Garam



Cara Penyediaan :

  • Buah petola di siang dan dibuang kulit keras,  dipotong bulat dalam 1/2 inci atau ikut suka.

  • Panaskan minyak, gorengkan ikan bilis hingga kekuningan dan angkat. Dengan minyak yang sama, tumis bawang kecil dan bawang putih hingga kekuningan. 

  • Masukkan petola yang dipotong dan cili kering. Tambahkan air dan masak hingga petola agak lembut dan masukkan suhun.


  • Bila kuah nampak mendidih, masukkan telur dan garam secukupnya. Masak sekejap dan boleh ditutup api. Siap dan sedia untuk dihidangkan.

Catat Ulasan

2 Ulasan

  1. makan tu je pun dah mengenyangkan sebab ada suhuun

    BalasPadam
  2. masakan yg menambah2 ni... lebih2 lagi makan dgn sambal belacan atau budu... hbs seperiuk xsedar..

    BalasPadam