Resipi Kerang Masak Bercili

Resipi Kerang Masak Bercili yang jadi kegemaran anak-anak ni cukup mudah untuk disediakan. Selalunya habibi akan beli kerang laut yang lebih sedap rasanya berbanding kerang bela.


Kerang Masak Bercili

Bahan-bahan:

1 kg kerang

1 sudu besar sos cili

1 sudu besar sos tiram

1 sudu serbuk perasa

1-2 batang serai, dititik

Minyak untuk menumis


Bahan dikisar kering:

5 tangkai cili merah

5 tangkai cili padi merah

2 biji bawang merah

4 ulas bawang putih

1 inci halia


Baca Juga : Resipi Kekapis Goreng Bercili


Cara Memasak:

  • Didihkan air dan masukkan kerang yang telah dicuci bersih. Masak selama 3 minit tapi jangan  sampai kerang terbuka.
  • Toskan kerang dan masukkan ke dalam bekas berisi ais. Kopek kulit kerang dan tinggalkan sebelah sahaja.
  • Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis serai yang diketuk hingga naik bau.
  • Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar (bawang merah, bawang putih, halia, cili merah, dan cili padi). Tumis hingga pecah minyak.
  • Masukkan sos tiram, sos cili, dan serbuk perasa. Gaul rata.


  • Akhir sekali, masukkan kerang dan kacau hingga kerang bersalut dengan sambal. Tutup api, angkat dan hidangkan.

Catat Ulasan

0 Ulasan