Asam Pedas Ikan Pari Membuka Selera Keluarga

Ikan pari, digoreng, digulai, dibuat sambal atau dibuat asam pedas?

asam pedas ikan pari


Bahan-Bahannya:-

2 potong ikan pari
5 tangkai daun kesum, diambil daunnya
2 batang serai, diketuk
1 sudu kecil pes asam jawa


Bahan Tambahan

5 -7 batang bendi
3 biji tomato, dipotong baji
Garam secukupnya
11/2 serbuk aji no moto (boleh ganti dengan serbuk perasa lain)

Bahan Kisar / Tumis

10 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 sudu lada hitam



Cara Penyediaan : 

  • Ikan pari dipotong ikut saiz yang disukai, rendam dalam tepung gandum dan perahan limau supaya boleh membuang lendir dan bau hanyir. Basuh dan toskan.

  • Panaskan minyak dalam kuali kemudian masukan bahan kisar, masak hingga pecah minyak. Masukkan jus asam jawa bersama ikan pari dan air. Masak dengan api sederhana hingga mendidih dan pecah minyak. 


  • Masukkan daun kesum, bunga kantan (kalau ada), masak seketika. Kemudian masukkan bendi dan tomato. Bila bendi dan tomato nampak masak, masukkan garam dan serbuk aji no moto. Masak dalam 5 minit dan boleh ditutup api. Sedia untuk dihidangkan. 

Baca Juga :

Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan