Ikan pari, digoreng, digulai, dibuat sambal atau dibuat asam pedas?
Bahan-Bahannya:-
2 potong ikan pari
5 tangkai daun kesum, diambil daunnya
2 batang serai, diketuk
1 sudu kecil pes asam jawa
Bahan Tambahan
5 -7 batang bendi
3 biji tomato, dipotong baji
Garam secukupnya
11/2 serbuk aji no moto (boleh ganti dengan serbuk perasa lain)
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
Bahan Kisar / Tumis
10 tangkai cili kering3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 sudu lada hitam
Cara Penyediaan :
- Ikan pari dipotong ikut saiz yang disukai, rendam dalam tepung gandum dan perahan limau supaya boleh membuang lendir dan bau hanyir. Basuh dan toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali kemudian masukan bahan kisar, masak hingga pecah minyak. Masukkan jus asam jawa bersama ikan pari dan air. Masak dengan api sederhana hingga mendidih dan pecah minyak.
- Masukkan daun kesum, bunga kantan (kalau ada), masak seketika. Kemudian masukkan bendi dan tomato. Bila bendi dan tomato nampak masak, masukkan garam dan serbuk aji no moto. Masak dalam 5 minit dan boleh ditutup api. Sedia untuk dihidangkan.
Baca Juga :
0 Ulasan