Peminat petai pasti suka dengan resipi sambal tumis udang yang dicampur petai ni.
Bahan-bahan
500g udang, bersihkan, buang kepala, urat belakang dan kulit bahagian atas
150 gm petai, dibelah dua
1 biji bawang besar, dihiris
2 sudu sos cili
1 sudu kicap
Garam secukup rasa
Bahan Dikisar:
10 tangkai cili kering, dicelur dalam air panas, toskan
5 tangkai cili merah
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci belacan
Cara Penyediaan Sambal Tumis Udang Petai
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan kicap, kacau dan kemudian masukkan bawang besar yang dihiris ke dalam sambal dan tumis hingga layu.
2. Masukkan udang, kacau rata sehingga udang berubah warna.
3. Tambahkan petai dan sos cili (jika suka). Kacau rata. Perasakan garam dan gula secukup rasa.
4. Biarkan masak seketika sehingga semua bahan sebati dan masak sepenuhnya.
5. Tutup api dan hidangkan Masak Udang Sambal Petai panas-panas bersama nasi putih.
Tips:
1. Pastikan udang tidak dimasak terlalu lama untuk mengelakkan tekstur menjadi keras.
2. Jumlah petai hendaklah bersesuaian dengan sambal dan udang.
0 Ulasan