Monday, December 28, 2015

Kuih Putri Ayu...kuih pengikat kasih

Kuih favorite en lalink ni taw.  Dulu masa bujang rajin buat utk jualan masa bulan Ramadan tp bkn SSL yg juai naaa..letak kat gerai kakak angkat Kak Leha yg antara org terawal menetap di Flat DBKL, Setapak Jaya 1A dan la ni dh lebih 20 tahun kot baru buat balik dan rupanya kuih favorite anak dara SSL gak...Kak Yang cakap kuih ni mmg dia suka...yeee sukenyaaa sbb ada la pembantu yg penuh rela..haha



Bahan-Bahan:
3 biji telur
1 cawan tepung gandum
150 g gula
1/2 sudu besar ovallate
1/2 sudu teh baking powder
150ml santan pekat berwarna hijau sebab dikisar dengan daun pandan
pewarna hijau

Untuk acuan
Setengah biji kelapa putih, gaul dengan garam dan tepung ubi

Cara-caranya;
Panaskan pengukus.
Sapu acuan dengan sedikit minyak. Masukkan sedikit kelapa yang digaul dengan tepung ubi dan garam dan ditekan sampai mampat kebahagian bawah.

Tepung gandum dan baking powder dicampur dan diayak.
Dalam mangkuk, pukul gula, telur dan ovalette hingga kembang. Masukkan tepung beserta baking powder, santan hijau.  Kacau hingga sebati.

Sudukan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 5-7 minit.
Keluarkan dari kukusan dan sejukkan sebelum dikeluarkan dari acuan.


Tips:
Untuk mengelakkan wap air jatuh kedalam acuan semasa mengukus, pastikan penutup pengukus tu diikat atau dibalut dengan kain ya.

Selamat mencuba 

Thursday, December 24, 2015

SALAM MAULIDUR RASUL KEPADA JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD SAW

Assalammualaikum dan Salam Maulidur Rasul 1437H/2015 buat semua umat Islam diseluruh dunia.  Alhamdulillah kita sekali lagi dapat menyambut Maulidur Rasul sebanyak 2 kali dalam tahun 2015.  Maulidur Rasul 1436H jatuh pada tarikh 03 Januari 2015 dan Maulidur Rasul 1437H jatuh pada 24 Disember 2015

Segala pujian dengan penuh kesyukuran kepada Allah SWT kerana kita dipertemukan lagi dengan 12 Rabiul Awal 1437 Hijriyah, hari keputeraan baginda Rasullah SAW.  Selawat dan salam ke atas penghulu sekalian nabi dan rasul dan kepada ahli keluarga dan sahabat baginda sekelian.

Copy paste dari wall kawan yg SSL rasa sangat menarik untuk perkongsian dan simpanan


Bila aku tak suka pada rasa makananku aku teringat pada baginda 
Muhammad ﷺ
yang pernah meletakkan batu pada keliling perutnya untuk menahan lapar
Bila aku merasa pakaian ku cuma sedikit aku teringat pada baginda
Muhammad ﷺ
yang hanya punya dua helai baju seumur hidupnya
Bila aku merasa tidak selesa akan tempat pembaringan ku aku teringat pada baginda
Muhammad ﷺ
yang tidur hanya beralas pelepah kurma dan kain kasar dalam hidupnya
Apabila aku menjadi begitu kedekut untuk memberi dan berkongsi dengan orang lain ..
aku teringat pada baginda
Muhammad ﷺ
yang pernah memberi segala-galanya sehingga dia hampir tiada apa-apa untuk dirinya
Bila aku fikir betapa miskinnya hidupku, aku teringat pada baginda
Muhammad ﷺ
yang begitu cinta pada orang miskin dan ingin bersama si miskin di syurga, ia menaikkan semangatku
Bilaa aku kecewa pada mereka yg banyak menyakiti aku, aku teringat pada baginda
Muhammad ﷺ
yang sentiasa memaafkan sesiapa shj yg berbuat jahat padanya
Bila aku berfikir tentang mereka yg membenci aku, aku teringat pada baginda
Muhammad ﷺ
yang sentiasa berdoa untuk orang-orang yang telah menghina nya
Bila orang lain tidak berterima kasih pada tiap kebaikan yang aku lakukan pada mereka, aku teringat pada baginda
Muhammad ﷺ
yang mengingatkan aku bahawa ganjaran yg hebat hanya dari Allah SWT
Bila tiada siapa menyayangi aku, aku teringat pada baginda
Muhammad ﷺ
yang mencintaiku semenjak beribu tahun dulu
Apabila aku berfikir betapa sengsaranya hidup aku..
aku teringat pada Baginda
Muhammad ﷺ
yang menempuh segala kepayahan hidup demi nikmat Iman dan Islam pada ummatnya yg dicintai & dan itu bagai cas positif yang menguatkan aku !
Assalamualaika ya Rasulullah
Assalamualaika ya habiballah 



Sempena hari lahir kekasih kita, jom telusuri biodatanya.. 

Nama: Muhamad bin Abdulllah bin Abdul Muthalib bin Hashim bin Abdul Manaf bin Qusai bin Kilab bin Murrah bin Ka’ab 

Nama-nama lain : 
Ahmad, Al-Mahi, Al-Hasyir, Al-A’qib, Al-Mutawakkil.

Nama-nama Gelaran : 
• Abu Qasim, Al-Amin.

Bangsa : 
• Arab Quraisy

Agama : 
• Islam

Tarikh Lahir : 
• Hari Isnin
• 12 Rabi’ul Awal Tahun Gajah ( Riwayat lain 9 Rabiu’l Awal )
• Bersamaan 20 April 571 Masihi.

Bidan Nabi : 
• Ummu Mas’ud.

Tempat Lahir : 
• Di Syua’ib Bani Hashim di Makkah.

Bilangan Adik-beradik : 
• Anak tunggal [ anak yatim ].

Nama Ibu : 
• Aminah binti Wahab bin Abdu Manaf bin Zahrah bin Kilab.

Nama Ibu Susuan : 
• Thuwaibah [ hamba Abu lahab ], Halimah bt. Abu Zuaib as-Sa’diah.

Nama-nama Pengasuh : 
• Aminah, Thuwaibah, Halimatun as-Sa’diyah, Barakah al-Habsyiyyah digelar Ummu Aiman, hamba perempuan bapa Rasulullah SAW.

Nama-nama Isteri : 
• Khadijah bt. Khuwailid, Saudah, A’isyah bt. Abu bakar, Hafsah bt. Umar, Zainab bt. Khuzaimah, Hindun bt. Abi Umaiyah, Zainab bt. Jahsyi, Juwairiah bt. Al-Haris, Ramlah bt. Abi Sufian, Sufiah bt. Huyi, Maimunah bt. Al-Haris.

Nama-nama Anak :
• Qasim, Abdullah, Ibrahim, Fatimah, Zainab, Ummu Kalsum, Ruqayyah.

Nama-nama Bapa Saudara : 
• Hamzah, Al-Abbas, Abu Talib, Abu Lahab, Az-Zubir, Abdul Ka’bah, Al-Muqawim, Dhirar, Qusam, Al-Mughirah, Al-Ghaidak.

Nama-nama Emak Saudara Sebelah Ibu Dan Bapa : 
• Sufiah, A’tikah, Barrah, Urwa, Umaimah, Ummu Hakim Al-Baidha’.

Bapa Saudara Dan Emak Saudara Yang Memeluk Islam : 
• Hamzah, Al-A’bbas.
• Sufiah, Urwa.

Nama-nama Hamba Sahaya Perempuan : 
• Mariah al-Qibtiah, Raihanah.

Nama-nama Hamba Lelaki : 
• Aslam, Abu Rafi’, Sauban, Abu Kabsyah Sulaim, Syurqan, Yasar Nubi.

Nama Anak Angkat : 
• Zaid bin Harithah bin Syarahil.

Nama-nama Khadam : 
• Anas bin Malik, Abdullah bin Mas’ud, ‘Uqbah bin ‘Amir, Asla’ bin Syarik, Bilal bin Rabah, Abu Zar al-Ghiffari.

Setiausaha Nabi Sebagai Pencatat Al-Quran : 
• Abu Bakar, Umar, Uthman, Ali, Zubir, Amir, Amru Al-‘As, Zaib bin Thabit, Muawiyyah, Ubai bin Kaa’b, Abdullah bin Rawa.

Setiausaha Sulit : 
• Huzaifah b. Yaman.

Sifat Fizikal : 
• Badan tinggi sedang.
• Rambut ikal mayang.
• Muka bulat, putih kemerahan, mata hitam gelap.
• Bulu dada nipis, keseluhan badan tidak berbulu.
• Bulu mata panjang, suara kasar, gigi hadapan renggang.

Sifat-sifat Yang Wajib Bagi Seorang : 
• Siddiq [ benar ], Amanah [ jujur], Tabligh [ menyampaikan ], Fatanah [ bijkasana ].

Sifat-sifat Yang Mustahil:
• Kazib [ dusta ], Khianah [ pecah amanah], Kitman [ menyembunyikan ], Baladah [ bodoh].

Sifat-sifat Yang Harus : 
• Makan, minum, tidur, berkahwin, sakit, demam.

Pendidikan : 
• Al-Ummiy [ tidak pandai membaca dan menulis ].

Pekerjaan : 
• Gembala Kambing.
• Berniaga.

Perlantikan Menjadi Nabi dan Rasul 
 • Umur 40 tahun di Gua Hira’.

Guru Pertama : 
• Malaikat Jibril ‘Alaihi Salam.

Tugas Utama : 
• Menyeru manusia menyembah Allah SWT.

Jawatan Yang Diamanahkan :
• Menjadi Nabi.
• Menjadi Rasul kepada umat manusia dan jin .
• Ketua Pemerintah kerajaan Islam di Madinah.

Keistimewaan : 
• Sebaik-baik makhluk yang dicipta.
• Mempunyai mukjizat terbesar dan terutama Al-Qur’an.
• Penghulu dan penutup segala Nabi dan Rasul [ Khatamun Nabiyyin ].
• Manusia pertama masuk Syurga.

Gelaran Dari Kalangan Nabi : 
• Ulul ‘Azmi أولوالعزم [ banyak menempuhi ujian berat daripada Allah ].
• صلى الله عليه وسلم

Kenangan Manis :
• Dibawa melancong dalam peristiwa Isra’ dan Mi’raj.

Kenangan Pahit : 
• Diusir oleh penduduk Ta’if.
• Semasa peperangan Uhud.

Pengalaman Pertama Menerima Wahyu
• Turunnya al-Quran Ayat Iqra’ [1-5 ayat, di Gua Hira’] pada 12 Rabiu’l Awal.

Pengalaman Yang Paling Menakutkan : 
• Ketika melihat rupa asal Malaikat Jibril a.s. di ruang angkasa.

Hijrah ke Madinah 
• Umur 53 tahun ditemani Abu Bakar as-Siddiq, sampai Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal bersamaan 24 September 622M.

Orang Yang Pertama Didakwah Dan Memeluk Islam : 
• Lelaki Dewasa : Abu Bakar as-Siddiq.
• Perempuan Dewasa : Khadijah [ isteri Nabi ].
• Kanak-kanak : Ali bin Abu Talib.
• Hamba : Zaid bin Harithah.

Sahabat-sahabat Kanan 
:
• Abu bakar as-Siddiq.
• Umar al-Khattab.
• Uthman bin Affan.
• Ali bin Abu Talib.

Mertua Dan Menantu Dari Kalangan Sahabat : 
• Abu Bakar dan Umar [ mertua ].
• Uthman dan Ali [ menantu ].

Berita Yang Mengembirakan : 
• Keislaman Umar bin al-Khattab.

Berita Yang Menyedihkan : 
• Kematian Khadijah bt. Khuwailid [isteri Nabi].
• Abu Talib bin Abdul Mutalib [bapa saudara Nabi].
• Hamzah bin Abdul Mutalib [bapa saudara Nabi].

Peristiwa Yang Mengembirakan : 
• Pembukaan Kota Mekah.

Penglibatan Dalam Peperangan : 
• Peperangan Badar , Uhud , Khandak , Khaibar , Al-Fath , Hunain , Tabuk.

Nama Tempat Yang Pernah Dilawati : 
• Syam , Baitul Maqdis [ Palestin ].

Catat Rekod Dunia : 
• Pengembaraan yang jauh dari bumi ke langit sehingga ke Sidratul Muntaha bermula selepas waktu Isya’ hingga sebelum masuk waktu Subuh [ Isra’ & Mi’raj ].

Isteri Yang Paling Disayangi : 
• ‘Aisyah [ketika kesemua isteri-isteri Nabi masih hidup]

Anak Yang Paling Disayangi : 
• Fatimah.

Cucu Yang Paling Disayangi : 
• Hassan bin Ali.
• Hussin bin Ali.

Sahabat Yang Paling Disayangi : 
• Abu Bakar.  

Nasihat Nabi : 
• “Jadikanlah kamu sebagai orang musafir yang sedang dalam perjalanan.”

Wasiat Nabi : 
• Dalam Khutbah Wida’ [ Khutbah Selamat Tinggal ] “Aku tinggalkan dua perkara , kamu tidak akan sesat selama-lamanya sekiranya kamu berpegang dengan keduanya iaitu Kitab Allah dan Sunnahku.”

Syafaat Nabi : 
• Kepada umat yang sentiasa berselawat ke atasnya.

Tarikh Wafat : 
• Waktu pagi hari Isnin.
• 12 Rabiu’l Awal 11 H bersamaan 8 Jun 632M
• Umur 63 tahun , 4 hari.


Selawat dan salam keatas baginda junjungan besar , contoh terbaik sepanjang zaman. Sohibul Azman Terima Kasih Ya Rasulullah untuk nikmat iman dan islam. Syafaatkan daku di akhirat nanti
Kerinduan padamu takkan pernah padam selamanya pada mu Ya Habiballah

Sunday, December 20, 2015

SELAMAT BERHUJUNG MINGGU

Just nak share gif ni yang diambil kat account game sanun tu..rasa cantik sangat.  Memang pun banyak comment yg kekawan post kat profile game tu dan ni antara yg cantik dan tersangat suka..

Sungguh indah makhluk ciptaanNya selain kita..Subhanallah


vlUjKebFZ46RLDfT7sweb2qtaGiKLwMT_pCLIcJk

Saturday, December 19, 2015

SEKADAR PERKONGSIAN BUAT JUNJUNGAN KITA ~ MUHAMMAD ﷺ

Just nak share kat sini dan kat pembaca2 blog ni..hihi ade ke? adesss.  Apa2 pun nak la jugak tulis kat sini buat sharing dan memudahkan diri sendiri kot..

Selalu kita tulis junjungan kita Nabi Muhammad SAW tapi dengan info terbaru ni kita boleh dapat dengan lebih mudah bila menulis dalam Microsoft Word..tang part lain cheq tak khatam lagi tp worth trying kan

1. fdfa ke FDFA ke dalam font mana2 pun
2, tekan ALT dan X

Maka ada jadilah 






Saturday, December 12, 2015

Hari Keluarga FINAS @ Sunway Lagoon Theme Park

Finally untuk kesekian kalinya...erkkk pertama kalinya d'hubby setuju nak join family day ofis dia Finas..bayangkan la the only first time perhaps yg pertama dan terakhir kot dan hehe kami pulak org pertama sampai kat lokasi..cayalah mmg kami always early bird tak kira event apa pun..ceh cehhh

the best part is...mmg cukup korum..semua ada, Ayong, Angah, Kak Yang, Kak Chik, Che Miya dan applepie Icha..then ofcourse me and hubster la hahaha



lepak menanti yg family lelain

sempat lagi si applepie posing 


 
 
 
sakan Kak Yang & Kak Cik melayan gelungsur air nii



 
 

 Walau SSL idak la main air atau ambil part kat telematch tp rasa letih tu mmg ngalahkan org main telematch gak la.

Ni post paling banyak pixs kan ....kalau ikutkan banyak lagi pixs tp agak2 la jugak kan.

Kalau nk dapat harga istimewa utk tiket ke Sunway Lagoon dan x payah nak beratur bagai klik kat sini...macam-macam ada!




Tuesday, December 01, 2015

Masak Lemak Nenas ikan masin 011215




Bahan-bahan:
Ikan Talang kering atau ikan masin kurau lagi sedap
1/2 biji nenas - dipotong nipis
1 batang serai - diketuk
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 keping asam gelugur 
Garam

Bahan untuk dikisar
10 biji cili api 
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup

Cara-cara membuatnya:

  • Masukkan bahan yang telah dikisar kedalam periuk bersama 1/2 cawan air, serai yg diketuk/dititik, kacau dan biar kering air tapi jgn sampai hangit
  • Masukkan nenas dan secawan air, perlahan kan api dan kacau
  • Bila nenas dah agak lembut, masukkan santan dan kacau kerap dan masukkan asam keping
  • Masukkan ikan kering dan biar kuah menggelegak tapi jangan sampai pecah minyak
  • Tutup api dan boleh lah dihidangkan
Selamat mencuba!



TIPS MENANGANI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERKESEORANGAN

Berilah 2 minit anda utk membaca tips penting ini yg diterjemah dari text asal berkenaan dgn BAGAIMANA NAK MENANGANI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSAORANGAN:-


1. Katakanlah kita bertolak blk kerumah pd jam 7:25 mlm bersaorangan setelah seharian bekerja mencari rezeki.

2. Pada ketika itu anda berasa amat letih, gundah gulana dan kecewa.

3. Tiba2 anda merasa sakit yg amat sgt di dada membawa ke tangan dan rahang anda. Perjalanan terdekat kerumah sakit lebih kurang 5km dari rumah anda.

4. Malangnya anda tidak yakin mampu bertahan sejauh itu.

5. Anda telah dilatih ilmu CPR tetapi tidak dilatih utk kegunaan keatas diri anda.

6. CARA MENYELAMATKAN DIRI DARI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSEORANGAN.
Memandangkan kebanyakan mereka yg menerima serangan jantung tanpa menerima sebarang bantuan dan mula nk pengsan mempunyai hanya 10 saat sebelum pengsan.

7. Walaubagaimanapun mangsa boleh membantu diri dgn batuk sekuat mungkin. Setiap kali batuk hendaklah diselangselikan dgn menarik nafas panjang. Batuk tersebut hendaklah mendalam dan berpanjangan sehingga terasa di dada
Bernafas panjang dan dalam dan batuk hendaklah diulang setiap 2 saat sehingga bantuan tiba atau sehingga terasa dpt bernafas spt sediakala.
Bernafas panjang akan membantu memasukka oksigen kedlm jantung dan batuk mendalam membantu mengpam jantung dan memylihkan perjalanan darah. Ia juga membantu mengembalikan degupan jantung spt sediakala. Ini membolehkan mangsa tiba ke hospital.


Sekiranya tips ini sampai semula kpd kita....lebih dari sekali...jangan marah....sbb anda mempunyai ramai kwn yg prihatin dan sentiasa mengingatkan sesama kita bagaimana nak mengatasi SERANGAN JANTUNG


Dr. N Siva
(Senior Cardiologist)

Wednesday, November 25, 2015

KESIAN KAKAK HILANG KAD PENGENALAN..STRESS SPM 2015

Semalam balik rumah ingat nak ke HERO beli barang sebab Icha sibuk nak buat ice-cream pastu dan Kak Miya pulak nak buat Tiramisu ◕‿◕ katanya..tapi kena divert ke Balai Polis Wangsa Maju nak buat report sbb Kak Yang terhilang kad pengenalan..adoii macam mana boleh jadi camtu..

Katanya dia tak pasti tertinggal kat meja peperiksaan atau terjatuh masa nak balik rumah...rupanya dia agak tertekan sbb tak dapat jawab 2 soalan dlm Add Maths..so D'hubby and SSL pun bagi la saranan supaya tak stress lagipun dia so far nampak tak berusaha dengan study group sekolah kelolaan SMKWM2.  Yealah budak science kan mestilah cikgu2 nak yg terbaik.  Alhamdulillah dia mmg selalu score utk UPSR, PMR dan sekarang SPM..semoga dia terus maju dan cemerlang ( ̄︶ ̄)

Kata Pegawai Polis tu system down so dia usul kami ke UTC Keramat yg buka sampai jam 10, so apa lagi bergegas la ke UTC sambil diiringi azan Maghrib. Alhamdulillah dapat jugak buat kad pengenalan sementara yela hari ni dia ada exam (¯▽¯;)..kang silap2 tak dapat masuk kan naya tuu.  Nasib baik jugak la sbb UTC pun tutup awal dekat jam 7 malam sbb ada event kot kalau tak silap..fuhhh

Then terus gerak ke next destination...Giant Taman Permata  (‵▽′) (‵▽′) (‵▽′)


Our beloved Kak Yang
Kak Yang dan Kak Chik 
Buat anak2 yg menduduki SPM, semoga sucess dan berjaya dengan cemerlang!

Novel - Hanya Ada Kamu

"Kadang -kadang kita terpaksa lepaskan apa yang kita sayang. Sebab yang kita sayang-sayangkan itulah menyeksakan hati kita" ~ Altisya

"Kitalah yang akan memburu dan mencipta bahagia itu Isya.  Yakinklah dengan cinta abang" ~ Mukhriz

"Isya, apa sahaja yang awak hadapi, ingatlah bahawa saya akan selalu bersama awak.  Andai awak tak nampak saya di depan mata awak, tolehlah ke belakang, saya akan selalu disini" ~ Hedzri


Penulis : Naz Areesya Ameen

Sebuah cerita cinta yang pertama yang simple dan indah.  Tidak terlalu menyesakkan jiwa yang akan membuat pembaca mengalirkan airmata.  Sesungguhnya cinta yang ikhlas pasti akan memenangi walau apa pun dugaan serta cubaan.  Watak Altisya yang sungguh keMelayuan serta penuh kecintaan terhadap suami walau ada kala sangat baran dek cemburu.  Watak Mukhriz sebagai anak yang sungguh taat kepada ibu bapa serta suami yang sangat menyayangi isteri.  Pergolakan serta tekanan pabila perkahwinan terpaksa dirahsiakan namun diteruskan dek kerana cinta.  Hedzri suatu watak yang sungguh menarik dengan peribadi yang pasti mendebarkan wanita dengan wajah segak, kecekapan memasak dan bijak mengambil hati wanita tambahan pengalaman seorang suami. Beliau bijak serta tidak terburu-buru walau telah jatuh hati pada Altisya.

Konflik jiwa lebih kepada Mukhriz kerana bak diluah mati mak ditelan mati bapak serta kegilaan siibu yang hendakkan anaknya mengahwini adik sepupu sendiri yang keterlanjuran dengan satu-satunya adik lelakinya.  Kasih sayang yang tiada belah bagi membuatkan Mukhriz dan Altisya berkahwin secara rahsia kerana Tuan Balha sebagai ayah membenarkan anak bujangnya dan membuat perancangan untuk perkahwinan mereka kerana dia tahu pasti satu hari nanti isterinya Puan Hamimah akan terbuka hati menerima Altisya sebagai menantu. Puan Arfah ibu Altisya sesungguhnya wanita yang sungguh mulia

"Bercerai kasih bertalak tidak, seribu tahun kembali jua"

Akhirnya cinta milik mereka dan sesungguhnya benih cinta mereka sedang subur untuk meraikan mereka.

Sweet sungguh!




Tuesday, November 24, 2015

HARUS TONTON..FILEM BHARANGI BHAIJAAN

Ni nak story sikit..malam semalam (hari Ahad malam Senin) Leyrafamily nonton filem komedi (tak la komedi sangat kelakar la jugak hehe) Dibintangi oleh Salman Khan (Pawan Kumar Chaturvedi / Bajrangi) membawa watak lelaki yang agak lurus, penyayang dan suami kepada Kareena Kapoor Khan (Rasika) serta pelakon cilik Harshaali Malhotra (Shahida).  

Kisah bermula bila Shahida tertinggal keretapi ketika turun sementara ibunya tertidur.  Kemudian Shahida berusaha utk kembali ke keretapi tp nasibnya tidak baik dan terpisah terus dari ibunya.  Jadi dia merayau ke pekan dan bertemu dgn Salman Khan.  Dia mengekori Salman dan akhirnya dibawah pulang. Pawan berusaha mencari keluarga Munni setelah mengetahui Munni ni org Pakistan setelah dia melihat Munni bersolat di masjid dan menyokong pasukan Pakistan yg memenangi kriket.  Dengan tanpa passport dan visa, Pawan membawa Munni dengan mengharung pelbagai cabaran disebabkan konflik antara negara India dan Pakistan bila mana Munni (Shahida). Nasib baik ada Chand Nawab, penulis berita di stesen tv Pakistan. 

Macam biasa Salman atau mana2 pelakon mesti ada part gaduh2 kan...harus ada tapi kali ni cite ni tak dak yg seksi meksi sama la jugak si Kareena tak pakai seksi pun tp mmg cite yang menarik ditonton dengan family dan pastikan sediakan tisu okayyy

Setelah diselidiki, digoogle laa rupanya filem ni depa keluarkan waktu Aidil Fitri. 



Jom layann...

Monday, November 23, 2015

Persembahan Aca dan rakan2 di Anugerah Cemerlang 2015

Teruja sungguh cik applepie ni berlatih untuk persembahan di Anugerah Cemerlang untuk SRKTSR semalam...dah la asyik berlatih depan cermin kat dalam bilik.  Tahniah buat cikgu Khairol Ayumi yang bersusah payah melatih anak2 bijak ni dan mmg mantap persembahan mereka

c&p dari FB Ustaz Khairol yang turut teruja dengan persembahan anak2 didiknya
"Well done!! Terbaik korang semua 😘 
Hari ini, anak murid ak buat persembahan nyanyian bahasa arab dan english di ‪#‎MajlisAnugerahCemerlang‬ SKTSR. Melodi yang digunakan adalah lagu Tegar, Aku yg dulu.... , tapi telah ku gubah lirik kepada bahasa arab dan english mengikut pada silibus diorang, tahun 3. 
Sebenarnya, ini adalah bahan BBM yg aku gunakan masa praktikum dulu. Aku rasa syg kalau x diperluaskan. Tiba2 ada peluang depan mata, apa lagi nak tunggu, shoot terusss.. 
Harap hepi semuanya.. ‪#‎syoksendiri‬ ‪#‎PraktikumInspirasi‬"


Ustaz Khairol berselfie dgn anak2 murid selepas persembahan..





HARUS TONTON..DRAMA KAU, AKU, KITA

Memang cute kan bila seorg lelaki dan seorg perempuan punyai nama yang sama Iman Firdaus lakonan Syarul Ridzwan dipanggil Aus seorg pelakon terkenal dan Janna Nick dipanggil Iman.  SSL mmg suka tgk si Janna Nick yg selalu berlakon dgn watak yg kelam kabut sejak dari drama Jodoh 2 kemudian drama Syurga Nur juga arahan JS Pictures.  Janna ni banyak jugak dah berlakon tp SSL bukan la peminat filem Melayu sangat tp bila dah termenonton drama Jodoh 2 tu terus suka tgk lakonan blur dia tu..hehe.  Si Syarul Ridzwan ni pulak SSL pernah tonton drama Hati Perempuan..sgt suka karakter dia yg stylo dlm cite tu tp dalam cite Love you Mr Arrogant tu nampak sgt jahat wakaka dan dlm pada tu dia berlakon cite Puteri Bukan Nama Sebenar yg mmg x nampak mcm dia tp bila anak2 dara bg tau tu la Tengku Zaril...hehe mmg lain benorr..

Pertemuan yg tidak disangka menemukan mereka berdua.  Iman tidak mengenali Aus seorg selebriti sbb dia tidak ada televisyen ;) dan Aus memilih Iman utk jadi isteri setelah ditekan ayahnya yg bosan dgn gosip-gosip dan diberi kata dua utk berkahwin atau tinggalkan dunia lakonan.  

Penat la weh nak cite..jom tonton

Image result for novel kau aku kita
\

Cerita diadaptasi dari novel " Kau, Aku, Kita karya Orkid Edyliyne.  Arahan sutradara Azman Yahya, JS Pictures dan ditayangkan di slot Lestary TV3 (Rabu dan Khamis)






Jom layan... ;)






JOM PERGI MELANCONG..DAPATKAN FREE SEATS AIRASIA HARI NI!

Tunggu apa lagi? Sudah tiba masanya untuk ikut kata hati. Jom pergi holiday!

Dapatkan belian terbaik utk destinasi percutian kita.  Siapa cepat dia dapat!

Layari AirAsia sekarang! heehe

Grab your FREE SEATS @ http://bit.ly/AAfreeseatsFB
Booking period: 23 Nov - 29 Nov 2015
Travel period: 1 May 2016 - 5 Feb 2017
 


Info Kesihatan buat badan kita

INFO BERGUNA
••••••••••••••••••••••




Sakit di bahagian bahu : 

  • Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang.

KEBAS TANGAN :

  • Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar

KEBAS TANGAN KIRI DAN LENGAN :

  • Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.

KEBAS KAKI :

  • Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.

SAKIT TAPAK KAKI :

  • Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.

SAKIT TUMIT KAKI :

  • Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.

RASA PANAS DI TAPAK KAKI :

  • Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.

GATAL DI CELAH-CELAH JARI KAKI :

  • Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).

TANDA-TANDA DALAMAN  KEPALA. Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.

PENING/SAKIT DI BAHAGIAN DEPAN KEPALA

  • Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.

PENING/SAKIT DI BAHAGIAN BELAKANG KEPALA

  • Bahagian atas . Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.
  • Bahagian bawah (tengkuk). Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.

SAKIT KEPALA DAN RASA GAS KELUAR DARI TELINGA :

  • Menandakan penyakit migrain.

BISUL TERJADI DI KEPALA

  • Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.

RASA PENING YANG MEMUSING

  • Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.

MULUT/KERONGKONG/LIDAH LOYA/MUNTAH . 

  • Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.

MUNTAH DARAH

  • Darah merah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong dan
  • Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut; misalnya penyakit ulser...

LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK :

  • Tanda sakit jantung.

KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT 

  • Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman

KENCING
KERAP KENCING

  • Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran

AIR KENCING BERKAPUR 

  • Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.

AIR KENCING BERMINYAK :

  • Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.

AIR KENCING PEKAT BERWARNA COKLAT :

  • Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.

AIR KENCING BERDARAH :

  • Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.

CIRIT-BIRIT/KERAP BUANG AIR BESAR :

  • Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.


SEMBELIT:

  • Membersihkan toksin dari usus kecil.


NAJIS BERDARAH
● Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.
● Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.

NAJIS BERWARNA HITAM :
● Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.

BADAN :Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran darah.

Sakit menyucuk :
● Proses menyeimbangkan urat saraf.

Sakit sengal:
● Menandakan luka di dalam badan.

Sakit menyentap:
● Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.

Sakit menegang :
● Proses melancarkan pengaliran darah.

BADAN TERASA BERAT/ MALAS/ LENGUH 
● Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan

BADAN TERASA PANAS .
●Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.

BADAN TERASA RINGAN :
● Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.

RASA TAKUT MENGEJUT:
 Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.

CEPAT NAIK DARAH/MARAH :
● Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.

RASA BIMBANG DAN TAKUT :
● Sistem paru-paru yang lemah.

RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB :
● Sistem jantung yang lemah.
● Sistem saraf otak yang lemah.
● Masalah pengaliran darah.

Air lemon panas boleh menolong anda seumur hidup.  



..1. Lemon panas membunuh sel kanser.
..2. 2-3 hirisan lemon dicelupkan dalam 1 gelas air panas, boleh menjadi air alkaline
..3. Bermanfaat bagi tubuh, diminum tiap hari sngat bermanfaat bagi siapa sahaja.
..4. Air lemon yang panas akan menghasilkan sejenis zat anti kanser yg terasa pahit, menjadi ubat kanser yang ampuh dalam perubatan moden.
..5. Air lemon dingin hanya mengandungi vitamin C.
..6. Ibarat tomato, harus dimasak terlebih dahulu baru blh muncul Lycopene yg bermanfaat.
..7. Air lemon panas terbukti boleh menekan pembengkakan dan tumor dan boleh bantu atasi segala jenis tumor.
..8. Lemon Extract boleh  melemahkan sel kanser ganas tapi tidak merosak sel normal.
..9. Citric Acid dan C Polifenol yg terdapat dalam juice lemon boleh menyusaikan tekanan darah dan mencegah penymbatan saluran darah, menyesuaikan peredaran darah dan mengurangi penggumpulan darah juga dikatakan boleh melemahkan sel kanser.  Wallahuallam


Sunday, November 22, 2015

221115 Kerabu Timun dengan Ikan Rebus

Bahan-bahan
Ikan kembung dibasuh dan direbus
1 biji timun dibasuh dan dikelar memanjang dengan garfu.  Kemudian dihiris nipis2
1 labu bwang besar
3 biji cili api
1 biji cili merah
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:
Ikan kembung diperisi, dibuat tulang dan diramas supaya hancur kedalam besen atau mangkuk, kemudian masukkan timun yang telah dihiris, bawang besar, cili api serta cili masak, digaul sama rata.
Masukkan jus limau nipis dan digaul rata, masukkan garam mengikut cita rasa.  Dah sedia untuk dihidang


Ramadan 27 : Nasi Ulam Utara kenangan mereka yang telah pergi

Raya oh Raya...just around the corner..huhu..bertambah cepat masa berlalu dan sungguh pantas sekali bakal meninggalkan kita.  Rasa tak puas berpuasa pun ada sebab tak terasa dahaga, lapar macam zaman remaja dan kanak2 dulu..

Antara yang amat dirindui adalah nasi ulam..tahun ni tak sempat buat sebab cari ulam2an kat Pasar Keramat tapi tak de..nak ke Pasar Chow Kit warghhhhh confirm the other half tu tak mau so simpan jer la hasrat tu..kalau tahun lepas dapat la jugak buat sendiri dan dapat dibuat oleh Allahyarham Rohani Ahmad anak menakan en hubby tp tu semua tinggal kenangan jer sebab Ani telah dijemput Illahi..Nasi Ulam Utara antara juadah berbuka mak tp mak pun dah tak larat maklumlah dah dekat 80 tahun kot usia mak..tp kalau ada ulam2an tu mmg pasti aku buat!

Nak tau resepi nasi ulam? klik sini

Buat mertuaku Harisun dan ayahanda mertua Hj Mat Noh Bin Mat Isa, anakanda Rohani Bt Ahmad, anakanda Hidayatul Ashraf Bin Khazali aka Amit semoga tenang disana dan ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman



AlFatihah


Thursday, November 19, 2015

Jom makan angin ke Turki

Sempena cuti sekolah ni sape2 nak bercuti ke luarnegara...jom jengah FB page TDK Travel & Tours ni. Whatsapp ke email ke atau telefon je kat 03-41491790 atau 2790 untuk maklumat lanjut dan banyak lagi pakej2 menarik baik yg murah atau ekslusif. 

Tuesday, November 17, 2015

Dato Aliff Terlajak Laris berkongsi...sungguh hebat!

Hari ni anak2 tahun 6 berdebar2 dan yg join berdebar tu siapa lagi kalau bukan ibu2..mama2..mummy2..ummi2..mak2 dan apa saja la panggilan dari anak2 kan. Dalam dok scroll FB kekawan ternampak post dari D'Haja HQ tentang perkongsian Dato Alif D'Herbs..hurmm berbeza sungguh dengan cara SSL mendidik..rasa nak nanes sbb rasa teruk gak didikan SSL dan hubby sbb terlalu memanjakan anak walau kita sendiri pun bukan la org senang kan.  Anyway, thumbs up utk Dato Alif dan Datin! 

Kat bawah ni mmg copy paste dari facebook D'Haja HQ untuk panduan dan mana tau kita boleh perbaiki cara kita mengasuh dan mendidik anak2..Insha Allah


TAHNIAH DATO ALIFF SYUKRI 1 PERKONGSIAN YG HEBAT
.
Ape yg menarik dgn kehidupan Dato terlajak laris n Datin yg dikongsikan?

1. Dato & datin x pernah bg hp, tab, gajet2 kpd anak2. Jadual ank2 penuh dgn mase belajar bhs cina, india, english, mengaji dll. Mase lebih yg ade akn diluangkn bersame kluarga.

2. Anak2 dibolehkn tgk tv hanya pd Hari Sabtu & 2jam sahaja.

3. Setiap kali makan di rumah akn mkn bersama2 duduk di lantai (bentang tikar), senang suap menyuap. Meja hanya sbg syarat ade dlm rumah (kdg2 org guna utk berlakon).

4. Dato g keje bawa bekal & wajib utk anak2 bawa bekal juga. Isteri yg masak, bibik hanya membantu. Sebab Dato percaya air tgn seorang ibu kpd ank2 & isteri sgt2 bagus.

5. Anak2 sekolah swasta. Dato hnya bg duit belanja RM2 klu nk beli aiskrim/ape2. Sedangkn ibu bp kpd kwn2 ank2 nye bg rm10/hari.

4. Dato akn bawa ank2 ke rumah ank yatim 2 bulan sekali utk ank2 tido sna & rasai same2 kehidupn susah sng ank2 yatim yg tiade ibu bp dan tengok sendiri perasaan mereka bile terima sumbangan.

5. Dato akn pastikn anak2 tahu rase susahnye nk cari duit. Latih anak2 alami sendiri. Bile ank2 dh besar klu nk kereta kene rase dulu jd pekerja stor & ujian2 dr Dato.

6. Mslh bile anak2 berkumpul dgn sepupu2 mereka atau bile berada dlm fmly bsr ialah mereka akn persoalkn xde mainan itu ini, xde gajet..sbb Dato x nk train ank dgn kemewahan & mudahnye klu nk dapat sesuatu.

7. Dato percaya..anak2 yg berkualiti, bagus datangnye dr didikan ibu bapa. Ibu bapa yg pertama dlm kehidupn ank2. Guru2 sekolah itu yg ke2. Bukan kita suh guru2 100% didik ank kita.
Kita cuma usaha sekolahkn ank2 dgn bagus.

8. Datin percaya setiap ank2 ade kelebihan & kekurangan. Jadi jgn pilih kasih pd ank2.

~jom kita ambil yg baik2 sbg contoh berguna utk diamalkn dlm kehidupan bersama keluarga.

.moga 1 hr nanti dpt berMentor kan Dato & Datin..hehe..


copy paste dari page D'Haja HQ



Saturday, November 14, 2015

Kal Ho Naa Ho

Filem blockbuster yang meletup sekitar tahun 2003 dengan Shah Rukh Khan, Preity Zinta dan Saif Ali Khan.  Kal Ho Naa Ho "There May or May Not be a Tomorrow" 

Cerita cinta berunsur kelakar yang antara filem terbaik lakonan Datuk Shah Rukh Khan.  Kisah seorang  lelaki yang mencintai seorang gadis tapi terpaksa melepaskan cintanya kerana penyakit dia yang tidak memungkinkan dia hidup lama.  Jadi untuk itu dia mencari lelaki untuk mencintai gadis kesayangannya dan menafikan cinta dia...mmg terbaik.  

Moh layan lagu dari vid ni...


Part masa Aman konon ambil diari Rohit dan bacakan pada Naina tu mmg part yang terbaik...meluahkan yang terbuku dihati sendiri sebenarnya...such a loving character! sedih sangat dan berjurai lah airmata... ;( ;( ;(


KalHoNaaHo.jpg


nak tau lebih lanjut perihal cite ni KAL HO NAA HO